Kort historik

Svenska Griffonsektionen

Bli medlem

Svenska Griffonsektionen är den officiella rasklubben för Griffon Belge, Griffon Bruxellois och Petit Brabancon.
Bli medlem

Griffonen är en belgisk dvärghundsras som erkändes i sin nuvarande skepnad i slutet av 1800-talet. Den var ursprungligen en liten stall- och råtthund och kan därvidlag jämföras med de tyska raserna dvärgschnauzer och affenpincher. Genom inkorsningar av dvärgspaniel och mops gjordes griffonen kortnosig och den blev liksom dessa raser populär som sk damhund dvs. en liten knähund. Idag är den en ren sällskapshund, men en sportig och läraktig sådan som är mycket tillgiven och vänlig i sitt sätt.

Rasbeskrivning

Griffonen är en kort kvadratiskt byggd och kraftig liten hund. Vikten varierar mellan 3,5 kg och upp till 6 kg. Ryggen skall vara kort och rak och svansen högt ansatt och buren. Tidigare kuperades svansen, men det är ej tillåtet i Sverige idag. Huvudet är runt och förhållandesvis stort med kort bred nos och uppsvängd haka (underbett), stora mörka ögon och små halvresta öron. Griffonen finns i två hårlag och olika färgvarianter och indelas i tre olika raser därefter. Alla korthåriga oavsett färg heter Petit Brabançon. De röda strävhåriga heter Griffon Bruxellois. Svarta strävhåriga och black & tan (svarta med röda tecken) heter Griffon Belge, dit hör även de sk Melange, melerade med svarta och röda hårstrån över hela kroppen (helst ska varje strå vara tvåfärgat).
Pälsen hos Petit Brabançon är slät och åtliggande. Griffon Bruxellois och Belge är strävhåriga och raggiga och ska trimmas.

Trimning och vardagsskötsel

De strävhåriga griffonerna behöver i allmänhet trimmas helt ett par gånger per år när pälsen är så ”mogen” att den kan plockas bort några strån i taget för hand. Den skall inte klippas eller trimmas med vass trimkniv, då förstörs både pälsens kvalitet och färg. Till utställning kan pälsen behöva putsas i flera omgångar för att framhäva det raskarakteristiska. Ett stiligt skägg är rasens prydnad, som naturligtvis måste kammas för att hållas rent och fräscht.

Brabançonerna behöver endast borstas och ev. finkammas, särskilt under fällningsperioderna. I övrigt är griffonen mycket lättskött och det räcker med daglig tillsyn att ögonen är klara och fria från hår. Öron och klor behöver kollas med jämna mellanrum, innerörat skall vara rent och inte lukta illa. Klorna bör klippas om hunden inte sliter ner dem själv. Med tilltagande ålder får en del hundar tandsten, som i så fall måste tas bort.

Karaktär

Griffonen har ett vaket och livligt temperament. Den är som vuxen vanligen lugn inomhus, men behöver få springa av sig sin energi ute. Vaksamheten gör att den mycket väl uppfattar ljud och gärna vill tala om att något är på gång. Trots sin ringa storlek är den en utmärkt vakthund. Den är i allmänhet mycket nyfiken och orädd och har ett stort behov av att få vara med på allt som husets folk företar sig. En griffon som lämnas mycket ensam och inte får vara med i familjegemenskapen blir en olycklig och tråkig hund. Den som däremot får vara med överallt utvecklas till en intelligent och rolig hund med stor personlighet. Griffonen är, trots att den kan vara envis och egensinnig lätt att fostra och lära, men det måste ske på hundens villkor och med mjuka och för hunden lustfyllda metoder.

Utfodring

I förhållande till sin storlek behöver griffonen ganska mycket mat om den motioneras regelbundet. Den är i allmänhet inte kräsen och behöver fullvärdig näringsriktig mat för att utvecklas rätt. Följ alltid uppfödarens råd när det gäller mat och matvanor. När det gäller äldre hundar som kanske lever ett stillsammare liv måste mängden mat anpassas till motionen. En överviktig griffon mår inte bra, hjärta och leder blir ansträngda och hundens liv förkortas.